شما اینجا هستید
دسته‌بندی نشده » انتخابات مجلس و پشت پرده کمپین های شیک ضد طوایف

 غیر منطقی ترین نوع مشارکت انتخاباتی که می توان توصیه کرد اینست که از مردم بخواهیم رزومه کاندیداها را بررسی  کنند و بر اساس معیارهایی همچون مدرک تحصیلی، سوابق مدیریتی، شیوه بیان، نیک نامی و بدنامی و امثال آن دست به گزینش بزنند!

رأی دهندگانی که عموما خود دارای مدارک تحصیلی پایین تر از کارشناسی هستند چگونه می توانند مدارک تحصیلی بالاتر را ارزیابی کنند؟ در این “دکتر بازی” که این روزها در لرستان راه افتاده است (طبق اعلام مراجع رسمی ۲۵ درصد از کاندیداها مدرک دکترا دارند اما همه هواداران عملا کاندیدایشان را “دکتر” صدا می زنند!) از مغازه دار شهری یا کشاورز روستایی لرستان چه توقعی دارید که بداند ارزش علمی مدرک کارشناسی ارشد فلانی که از دانشگاهی معتبر أخذ شده است از مدرک دکترای فلانی که  با پول خریداری شده است بیشتر است یا کمتر؟

چگونه توقع دارید یک پزشک یا بقال یا راننده تاکسی یا مهندس عمران، بدون تخصص و مطالعه مرتبط  بتواند تفاوت دو مدرک دکترای اقتصاد و دو نظریه یا  مکتب اجتماعی را تشخیص دهد؟

چگونه توقع دارید ما مردم عادی ارزیابی صحیحی از عملکرد مدیریتی فلان مشاور وزیر یا معاون استاندار داشته باشیم؟ در این مسابقه شیوه بیان وسخنرانی قرّاء فقط بازیگران برنده اند! هر کس رُل “نماینده ایده آل” را برای یکی –  دوهفته بازی کند برنده خواهد بود. اشتهار نیک و بد نیز در جامعه کنونی ارتباط بسیار ناچیزی با واقعیت افراد دارد بلکه بیش از هرچیز برایند رسانه هاست!

بنابراین درست نیست که انتخاب نمایندگان به صورت مستقیم به عموم مردم واگذار شود، در هیچ جای دنیا نیز چنین شیوه انتخاباتی ثمر نداده است، مردم در سیستم های انتخاباتی موفق اغلب در پروسه ای دراز مدت احزاب و گروه ها را انتخاب می کنند و سپس  با واسطه این گروه ها و احزاب هستند که موفق می شوند از میان خیل کثیر کاندیداها، دست به انتخاب بزنند.

karika1

در شرایطی که احزاب قائلند، غالبا فاکتورهای دیگری مثل تعلق طایفه ای، سابقه همسایگی، آشنایی های غیر رسمی به مردم کمک می کند که فریب بازیگران و موج های شب انتخاباتی را نخورند و اصطلاحا “جایزه لُپ لُپ ها” برنده نشوند.

در سیستم های حزبی مردم طی بازه زمانی چندین ساله، در می یابند سیاست های فلان حزب از چه نوعی است و به طور کلّی بدان حزب علاقمند می شوند، (مثلا هوادار حزب کارگر یا  مذهبی یا راست گرا می شوند) سپس این احزاب، که قاعدتا از نخبگان سیاسی جامعه هستند کاندیداها را ارزیابی می کنند  و کاندیدای مورد نظر را که رزومه قوی تری دارد در لیست حمایت خویش قرار می دهند، مردم هم بر اساس اعتمادی که در طول سال ها به این احزاب دارند انتخاب می کنند، اگر این احزاب “جایزه لُپ لُپ ها” و بازیگران را تأیید کرده باشند به مرور اعتبار خود را از دست می دهند.

در ایران چنین احزابی وجود ندارد، سیاست ورزان ایرانی، به صورت فله ای و بدون هیچ گونه پایبندی و انتظامی، در دو گروه اصولگرا و اصلاح طلب سازماندهی شده اند، در این دو جبهه، به فراخور روزگار نیز گروهبندی هایی همچون کارگزاران، پایداری، اعتدال و… شکل می گیرند. هر چه هست به هیچ یک از این ائتلاف های گذرا “حزب” نمی توان گفت.

شرایط خاص لرستان

این تصویر کلّی از انتخابات ایرانی، در هر منطقه و کوی و برزن رنگ و بوی خاص خودش را می گیرد، در مناطق لُرنشین، از آنجا که ساختار اجتماعی تحت تأثیر طوایف است، بازی انتخاباتی نیز تحت تأثیر آن قرار می گیرد، به تعبیر من در سخت گیرانه ترین شرایط، این تأثیر از نوع تأثیر جغرافیای کویری بر جامعه فلات مرکزی ایران است! (از این جهت می گویم سخت گیرانه ترین شرایط که باور دارم طوایف نه فقط کویر نیستند بلکه می توانند درختان تنومند و پرثمری باشند که کارکردهای اجتماعی و مدنی زیادی از آن ها توقع داشته باشیم، اما در این یادداشت کوتاه از این موضع سخن نمی گویم).

ساکنان فلات مرکزی ایران (مثلا یزدیان یا خراسانیان) از محدودیت های جغرافیای کویری آگاهند اما می دانند که کمپین لعن و نفرین به کویر در جمع بندی نهایی به زیان ایشان است، زیرا در رقابت منطقه ای قافیه را به شمال ساحلی یا غرب کوهستانی می بازند، لذا بیشتر تبلیغاتشان متمرکز بر مزایای کویر است، این تبلیغات گاهی از لزوم استفاده از انرژی خورشیدی در کویر گرفته تا توریسم کویر (!) و یادداشت های عارفانه علی شریعتی درباره کویر را در بر می گیرد! آری ایشان هوشیارانه از لزوم «مدیریت کویر» سخن می گویند، کویرزدایی و جنگل کاری هم می کنند اما  هیچگاه “کمپین ایجاد تنفر از جغرافیای خویش” را دامن نمی زنند!

اما در ایام انتخابات، در لرستان همواره شاهد هستیم که هر کاندیدایی، در میان قوم خویش خود عملا یک طایفه باز تمام معناست و خدا نکند کسی از اقوامش به کاندیدای دیگری فکر کند! لیکن برای جذب آراء دیگران (از آن جا که رأی طایفه خویش را برای برنده شدن ناکافی می داند) نفرینی به ساختار سنتی اجتماع لُران نثار می کند! ساختار سنتی طوایف همچون جغرافیای کویر، محل زندگی، نفس کشیدن، عواطف و تعاملات روزمره لُران است.

درباره این شرایط سه نکته به اختصار یادآور می شوم؛

نخست) راه حل  کویرزدایی، نفرین به کویر نیست، بلکه ستایش درختان است. کویر محصول هزاران و بلکه میلیون ها سال تحولات جوّی، زمین شناختی و تأثیرات انسانی و.. است، زندگی طایفه ای لُران نیز محصول هزاران سال زیست انسانی است، صرف نظر از این که این محصولات فرهنگی باید از بین بروند یا مدیریت شوند (قرار بود به این بحث ورود نکنم)، نباید توقع داشت در کوتاه مدت نابود شوند. جایگزین کویر، سبزه و درخت است، جایگزین کویر خلأ نیست. کسانی که دم از از بین بردن طوایف می زنند چه چیزی می خواهند جایگزین آن کنند؟ فردگرایی بی قید و بندی که جامعه انسانی را فروپاشد؟ حرکت های توده ای و پوپولیستی و موج سازی های شب انتخاباتی؟ بنابراین بهتر است به جای مبارزه با طوایف، تلاشتان را بر رشد و تقویت نهادها و ساختارهای مدرن اجتماعی (سمن ها، احزاب، انجمن های محلی و خویشاوندی نو، و امثال آن) بگذارید.

دوم) دامن زدن به طایفه ستیزی، همنهاد و نافبُر “لُرستیزی” است. از یک سوی غیر لُران همواره از این منظر به لُرها تاخته اند، در حوزه انتخابیه ای همچون دورود و ازنا، با بیش از نود درصد جمعیت لُر (بختیاری و مینجایی و…) چگونه است که اقلیت کمتر از ۵ درصدی تُرک می تواند دوبار به مجلس نماینده بفرستد؟ بدون این که کاندیداهایش امتیاز ویژه دیگری داشته باشند؟ در اغلب حوزه های انتخابیه، اکنون این اقلیت های غیر لُر ساختار اجتماعی ما (طوایف) را چنان به توپ بسته اند که کاندیداهای لُر فقط در  خفا می توانند به بهره برداری از پتانسیل رأی آوری  بالای خود (طوایف) فکر بکنند! در حوزه های انتخابیه ای همچون دزفول، اصفهان و … شرایط به مراتب علیه لُران است! در اصفهان کاندیداهای اصفهانی آشکارا در محله های خود شام می دهند و از لزوم رأی ندادن به غیر محلی و مهاجر دم می زنند، اما کاندیداهای لر برای برپا کردن یک جلسه طایفه ای به شدت تحت فشار و مورد تمسخرند!

متأسفانه هجمه علیه طوایف اتفاقا باعث می شود درست همان اقشاری تحت تأثیر قرار بگیرند که دارای فکر جوان، روشن و علمی هستند و بدین ترتیب حرکت های طایفه ای از مدیریت علمی و جوان خالی می شود، حرکت های طایفه ای سنّتی کدخدایان و ریش سفیدان نیز نه فقط مثمرثمر نمی شود  بلکه اتفاقا باعث می شود آسیب های طایفه بیشتر شود.

آری! از ویژگی “طایفه ای  بودن” لُرها، چماقی درست شده است بر سر ایشان!

سوم) سومین نکته، که بی ارتباط با نکته دوم نیست، اینست که دامن زدن به طایفه ستیزی، دامن زدن به ایدئولوژی است که مقصر اصلی مشکلات لرستان را خود مردم لُر معرفی می کند، همان دیدگاهی که برنامه های ناکارمد اقتصاد دولتی و پایتخت محور ایران (از زمان رضاشاه) را تطهیر می کند و گناه هر کمبودی را بر گردن قربانیان آن (لرها) می اندازد!

راه حل چیست؟

به جای سخن گفتن از حذف و تخطئه طوایف، بهتر است از «مدیریت طوایف» سخن بگوئیم، به جای آن که کاندیداها در پشت پرده از مزایا و کارکردهای طوایف سوء استفاده کنند و در جلوی صحنه “ننه من غریبم بازی” درآورند، فضایی فراهم کنیم که تأثیرگذاری طوایف بتواند آشکار شود و از حالت قاچاق و زیرزمینی در آید، اصطلاحا “رو بازی کند” تا بتوان آن را پیش بینی و مدیریت کرد.

من در نوشتار دیگری که می توانید در نشریه لور (لینک مطلب) نیز آن را مطالعه کنید تأکید کرده ام که لُرها باید از زیر  یوغ بازی اصول گرایان و اصلاح طلبان پایتخت خارج شوند و همچنین ویژگی های محلی و طایفه ای خود را مدیریت کنند، در این میانه حلقه مفقوده چیزی جز “احزاب محلی” نیستند.

طبیعی است در کشوری که احزاب ملّی در آن جایگاهی ندارند، احزاب محلی نیز به دشواری  می توانند موجودیت یابند، اما به هر حال این می  تواند یک هدف مناسب تر برای ایجاد کمپین و پویش اجتماعی و انتخاباتی باشد تا یورش همه جانبه به مردمی که هزاران سال است در چارچوب طوایف نفس کشیده اند و بدون هوای جایگزین، در خلأ جامعه توده ای و هرج و مرج فردگرایی خفه خواهند شد، در سرنوشت خود بی أثر خواهند شد و بازیچه دست بازیگران شب انتخاباتی!

ابراهیم خدایی (دانشجوی دکترای جامعه شناسی)، لور

  1. اصلاح طلب

    با سلام،بنده از حامیان آقای خانی پور بودم و هستم ولی با ایجاد شرایط فعلی حمایت خود را از کاندید دولت اعتدال دکتر چراغی اعلام مینامیم

    • شهروند

      بررسی کنید چه کسی عامل … بوده بعد عاقلانه تصمیم بگیرید.

    • رضایی

      چه کسی گفته جناب چراغی کاندید دولت هستند مگر این افرادی که دور بر ایشان هستند رو نمیبینید اینان همه اصولگراهایی هستند که کارهایشان مشهود و هویداست اگر راست میگه این افراد رو از دور خودش دور کنه تا شاید گفت حزب اعتدال دارند
      متأسفم از این افکار غلط و بدون تحقیق

    • چراغی

      مه چراغی ام کر کدخدایم
      سی قلب مردم مثل شفایم
      مه وا کاییدی هیچ فرقی نارم
      داروی درد و دوابیمارم
      وقتی بهداری …… وا منه
      میرم و مجلس بی چک و چنه
      و ریشه بیشتر کاندیدا زنم
      فقط پیرو ولایت منم

      • شهروند

        در جواب آقایی که خودشو چراغی معرفی کرده ،، اول اینکه دوره کدخدا بازی ها تموم شده خیلی وقته هم که تموم شده معلومه که کی بهت خط میده و شعر مینویسی کدخدا …. بابا ولمون کنید تو رو خدا همینمون مونده دوباره شهرمونو بدیم دست اینطور افراد…

  2. سلام

    جناب اصلاح طلب این چه گزینه اصلاح طلب و گزینه دولتی بود که بدون کوچکترین مشکلی از سوی هیئت نظارت تایید صلاحیت شد.
    نگاهی به رد صلاحیت ها بیندازید آنوقت پی خواهی برد که با لفظ اعتدال به شعور مردم توهین نکنی
    عباس اصلاح طلب
    لطفا این پاسخ رو تایید کن

  3. اصلاح طلب

    چ ربطی داره؟ب قول شما یعنی هرکسی اصلاح طلب باشه باید رد صلاحیت بشه؟؟؟؟ایشان د دولت اصلاحات ۳ سال ریاست شبکه بهداشت رو بر عهده داشته و کار های ک ایشان برای پیش برد اهداف اصلاحات کرده است ستودنیست.

  4. جواب کسی که خود را اصلاح طلب معرفی کرده

    دوست عزیز اگه شما طرفدار خانیپور بوده اید همان عقیده را دارید اگرتو طرفدار هستی فورا موضع خود را تعغیر نمیدهید میمانید تا خانیپور تصمیم بگیرد آن زمان گذشت که بعضی این حرفها را میزدند ودیگران گول خوردند شما از گفتهایتان عزیزم مشخصه که طرفدار چراغی هستید درضمن خانیپور ودیگران احتمالا توسط شورای محترم نگهبان تائید شوند آنوقت شما همین حرف را میزنید

  5. بي نامبي نام

    آقای چراغی یک اصولگرای تمام عیار است از تیم دور ش بفهمید

  6. جواب اصلاح طلب

    دوست گرامی میشه بفرمائید کدام پیش برد را برای اصلاحات انجام داده که ما ندیدیم اگه ایشان اصلاح طلب هستند چرا افراد ی برای او تبلیغ میکنند که ضد اصلاحات هستند آیا ایشان حاضرند دریک سخنرانی بگویند من اصلاحطلب هستم تا ما هم به ایشان رای بدهیم ودیگه حجت برهمه تمامه

  7. در جواب آقا یا بانویی که خودشون رو اصلاح طلب معرفی نمودند

    باسلام
    اول اینکه شما اگه واقعا طرفدار جناب خانیپور هستید و بقول خودتون اصلاح طلب هستید باید صبر میکردید جوابیه شورای نگهبان صادر شود سپس حرفتون رو بزنید بعد اینکه یه نگاه ساده به اطرافیان آقای چراغی میفهمید این آقا چه جناحی رو طی مسیر میکنند و احتمالا باعث بانی این…کیا هستند با طومارهایی که در شأن مردم بالاگریوه نیست ،،، پس یکم فکرتونو بکار بندازید و صبر کنید سرکرده های حزبتون کدام یک از کاندیداها رو انتخاب میکنند ،، گول حرفهای آقای… رو نخورید که ایشان در جایگاهی نیستند برای مردم تصمیم بگیرند ، ودر مورد آقای چراغی اینکه ایشون چه فعالیتی برای حزب اصلاح طلب کرده اند که ما نمیدانیم و ندیده ایم ایشون چندساله که پزشک هستند ولی تا حالا از خودتون پرسیده اید چرا تا الان برای مردم پلدختر و حومه ویزیت و عمل مجانی انجام نداده اند که الان طی چند ماهه گذشته شروع …
    عباس جان لطفا سانسور نکن

  8. سیاره

    سلام نکند سید یا کاید آمدن و گفتن ما اصلاح طلب هستیم آقای چراغی نه اصولگرا است و نه اصلاح طلب بلکه مستقل

  9. رضایی

    ای کاش مردم دیارم طبق رزومه کاری کاندیداها رأی دهند نه افکار غلط و سنتی ،،، بیایم رویه انتخابمان رو عوض کنیم و طبق سوابق کاری و میزان تحصیلات مرتبط رأی بدهیم تا شاید از این سردرگمی چند ساله که گریبان دیارمان رو گرفته رهایی یابیم لطفا به فکر اشتغال شهر و جوانانمان باشیم اینایی که سنگ جوانانم رو به سینه میزنند کار خودشون رو کردند و دغدغه اشتغال ندارند و بفکر ما جوانان نیستند پس خواهش میکنم فریب حرفهای این قشر رو نخورید اینان فقط بفکر طومار نوشتن و … هستند که در شأن مردم بالاگریوه نیست خودتان همه این افراد رو میشناسید نیازی به درج اسامی نیست

  10. علی

    چراغی از طرف … امده واز ظرف ایشان هم پشتیبانی میشه از چند سال پیش هم … در اختیارش گذاشتند تا مردم را ویزیت کند لیدرهای اصلیش هم همان افرادی هستند که کاید را اوردند وبعد پشیمان شدند وحالا دشمنند

  11. موافق

    بنده هم با خانی پور بودم ولی الان به حاج غلامرضا کوشکی رای میدهم ایشان مرد عمل است

  12. جواب مو افق

    سلام دوست عزیز که با خانی پور بودی والان به قول خودت به کوشکی رای میدهید تحمل یک روز هم نداشتید بمانی به پای دوست به هر حا ل خدا نگهدارت باشه

  13. اصلاح طلب

    فقط میتونم بکم برای مردم ظاهر بین و ……شهرم متاسفم.شما اصلاح طلب رو با ضد….. اشتباه گرفتید

  14. شهروند عادي

    کسانیکه فقط بحثتون روی اصلاح طلبو اصولگرا میباشد،شما یک نفر را میخواهید که کاری برای شهرتان انجام دهد،چکار با جناح سیاسی کاندیدای مورد نظرتان دارید،درست است که جناح وحزب کاندیدا خیلی مهم است ولی در حال حاظر پلدختر ومعمولان به یک نماینده ووکیل نیاز دارد که بتواند کاری برای مردم و شهر انجام دهد،لطفا ازبحث های سیاسی که برای شهرتان فایده ای ندارد پرهیز کنید و به پیشرفت وابادانی شهرتان فکر کنید،به امید روزیکه شهرمان را درپیشرفت کامل ببینیم

  15. راستگو

    من خوشم از دوتا از کاندیدا میاد آقای خانی پور واقای کوشکی چون از همون اول به مردم راست گفتن. هرکدام تفکر خود را بیان کردن.کسی که از اول به مردم دروغ گفت. متمعن باشید تا آخر دروغ میگن.اگه آقای خانی پور برگرده یکی از این دوتا انتخاب میکنم

  16. ایمان

    به یاری خداوندبامحبویت که دکترچراغی دربین مردم پلدخترومعمولان وروستاهاداردقطعادرمجلس است این راشک نکن ودکترهدفش خدمت است طرفداردولت واعتدال

  17. ایمان

    به یاری خداوندوباهمت مردم پلدختر ومعمولان وروستاها دکترچراغی پیروزانتخابات است شک نکنیدچون فردی پاک باصداقت وباایمان ومخالف دروغگوی شمابرسی کنیدکه زمانی مسول شبکه بهداشت وبیمارستان پلدختربودودکترچراغی طرفداردولت واعتدال است

  18. جواب دوستان که از دکترچراغی تعریف وتمجید میکنند

    سلام دوستان چراغی مرد خوبیست وما هم اورا قبول داریم ولی متاسفانه تازه فهمیدیم عقبه ی او چه کسانی هستند و ما ازاین عقبه میترسیم چون قبلا دوستان از آنها ضربه خورده اند توضیح اینکه این عقبه چند روزی است که خودشان را آفتابی کردند اگه اصلاح کند خیلی خوب است

  19. دوستداروطن

    دلیل قضاوت نادرست بعضی افرادعوام فریب ومخرب نسبت به شخصیت والای دکترچراغی اینه که دکترچراغی عرصه رابرآنان وکاندیدشون تنگ نموده وباانسانیت ومردانگی اش به امیدخداوکمک مردم پیروزمیدانه،بیاییدازنزدیک حمایت جناح های سیاسی به خصوص اصلاح طلبان روببینید

  20. راستگو

    به امید خدا که آقای خانی پور تایید بشه.ولی تورو خدا نگاه کنید با اینکه آقای کوشکی یک اصول گرا هست ولی بیشتر اطرافیانش اصلاح طلب هستن. به نظر من هیچ اصولی بدون اصلاح کامل نمیشه وهیچ اصلاحی بدون اصول.کسی که بتواند افکار مخالف خودرو جذب کندمیتواند انسان توانمند ی باشد. به امیدپیروزی همه مردم پلدختر

  21. اصلاح طلب واقعی

    اصلاح طلب پلدختری همان کسی است که سال ۷۶در مقابل خیلی ها ایستادند وفکر میکنم عده شان در ای چند سال کم شد مهم نیست کاییدی باشد یا چراغی یا هر کس دیگه مهم این است که .. گذشته برا همیشه از خود پسندی خود دست بردارند واین شهر را به دست اهلش رها کنند برند ازاین شهر وطوایف را به حال خودشان بزارند

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

برای ارسال دیدگاه شما باید وارد سایت شوید.

بلوطستان | نشریه خبری _ تحلیلی بلوطستان