شما اینجا هستید
طب سنتی » مصلحات غذایی درطب سنتی ایران

 
 
 
61035_379 (1)
تا می توانید هرخوراکی را با مصلح آن صرف کنید.
آیا می دانید چرا از گذشته های دور در تغذیه سنتی ایرانیان ، کاهو به همراه سکنجبین مصرف می شده ؟ و نیز خیار با نعناع و ماست با شیره یا خرما ، برنج با زیره سیاه ، دوغ با نعنا یا پونه و آویشن ، چای با آبلیمو ، تخم مرغ با دارچین ، ارده با شیره انگور، عدسی با گلپر، آش جو با فلفل سیاه ، آبگوشت با پیاز ، کره با مربا یا عسل ، شیر با عسل، عدسی و باقلا با گلپر ، کباب با سماق و ریحان. ماهی با گردو و فلفل سیاه و سیر مصرف می شده ؟؟؟
تا به حال بسیار شنیده اید که می گویند ماهی را با دوغ یا ماست نخورید سردی می کنید و حالتان به هم میخورد , در خوردن خرما افراط نکنید چون گرمی است جوش می زنید ، بچه ها را از خوردن خیار منع کنید , دل درد می گیرند ، حتی ترکیب و دستور پخت غذاهای اصیل ایرانی نیز بسیار حکیمانه و طبیبانه بوده و مثلاً شما لیمو عمانی را در فسنجان یا گردو را در قیمه یا قورمه‌سبزی نمی‌بینید .
جواب این است که همه اینها بر اساس دانش و تجربه‌ای عمیق و حکیمانه به دست آمده ، رژیم غذایی ما باید به گونه ای باشد که تعادل اخلاط در بدن ما حفظ گردد و گرفتارسوء مزاج و بیماری نگردیم هر یک از مواد غذایی به تفکیک طبع در طب سنتی بر اساس دارای یک یا چند مصلح هستند.
مُصلح چیست؟
یک نوعی ماده ی غذایی یا گیاه دارویی است که مصرف آن به همراه غذاها ، در اصلاح و تعدیل عوارض جانبی آن غذا موثر است و هضم غذا را بهتر خواهد کرد و خواص غذا و جذب غذا را در بدن و ارگانهای مربوط مضاعف میکند و تقریبا غذا یا میوه ای یافت نمیشود که بدون مصلح مصرف شود اما متاسفانه امروزه تقریبا مصرف این مصلحات با غذاها کنار گذاشته شده که در هر یک از طبعهای چهارگانه دموی ، بلغمی ، صفراوی و سوداوی ، سبب کاهش کمی و کیفی جذب و هضم غذا و نیز بروز بیماری های عجیب و غریب شده .
مثلا :
۱- ماست+نعنا یا پونه : ماست سرد و تر است و هرچه ترش‌تر و رقیق‌تر باشد، سردی و تری آن بیشتر خواهد بود. خوردن ماست برای افراد سردمزاج و کسانی که معده‌های سردی دارند مناسب نیست، دیرهضم است و مواد نامناسبی تولید می‌کند که به درد بدن نمی‌خورند و می‌توانند موجب بیماری‌های گوارشی، پوستی، عصبی و مفصلی شوند. مصلح ماست هم ادویه گرم چون نعنا، پونه، گل‌سرخ و به‌ویژه زنجبیل است.
۲- کره+عسل : کره، روغن و دیگر چربی‌ها و خوردنی‌های چرب، موجب تضعیف و رخوت معده می‌شوند و اشتهای فرد را از بین می‌برند و در صورت زیاده‌روی موجب اسهال می‌شوند ، به همین خاطر توصیه شده این مواد همیشه به همراه نمک، شکر، عسل، مربا و… خورده شوند.
فهرست برخی مصلحات غذاها
۱٫برنج،مصلح :زیره سیاه
۲٫خیار،مصلح :نعناع و گلسرخ
۳٫روغن حیوانی،مصلح :عسل و سرکه و آبلیمو
۴٫کاهو،مصلح :سکنجبین
۵٫ماست،مصلح :شیره و عسل و سیاهدانه
۶٫گوشت گوسفند، مصلح :عسل و سماق
۷٫آش جو،مصلح :زیره و آبغوره
۸٫تخم مرغ مصلح :دارچین
۹٫شیر،مصلح :گلاب و هل
۱۰کره حیوانی مصلح :عسل
۱۱٫نان گندم،مصلح :رازیانه و سیاهدانه
۱۲٫عدسی،مصلح :گلپر
۱۳٫باقلا،مصلح :گلپر
۱۴٫انار،مصلح :گلاب
۱۵٫انواع آش، مصلح :فلفل سیاه
۱۶٫دوغ، مصلح :کاکوتی
۱۷٫ماهی؛ مصلح :گردو و فلفل سیاه
۱۸٫آبگوشت، مصلح :دنبه و آویشن
۱۹٫چای سیاه،مصلح : آبلیمو
نکته :بطور کلی سرکه. آبلیمو و آبغوره مصلح تمام غذاهای گرم و سیاهدانه و عسل مصلح تمام غذاهای سرد است .

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

برای ارسال دیدگاه شما باید وارد سایت شوید.

بلوطستان | نشریه خبری _ تحلیلی بلوطستان